• eJoy® - oficiální prodejce pro Českou republiku
logo eJoy®

Zinek a selen, minerály, které mají nejlepší účinky na plodnost

Plodnost u žen i mužů mohou významně ovlivnit i minerály a jejich dostatečná či nedostatečná hladina. Ačkoli to vypadá na první poslech možná přehnaně, tyto látky mají v mnoha ohledně zásadní vliv například na spermatogenezi nebo již během těhotenství na správný vývoj plodu. Nejdůležitějšími minerály z tohoto pohledu jsou zinek a selen.

Zinek

Prvním minerálem s vlivem na potenci a plodnost u mužů i žen je zinek. Jde o esenciální stopový prvek, který se obecně nachází hlavně ve svalech, kostech, kůži, ledvinách a slinivce. Speciálně u mužů je přítomen i v prostatě.

Pokud jde o jeho obecné účinky, zde jsou nejdůležitější vlivy:

  • podporuje fungování nervové soustavy a správný vývoj mozku
  • ovlivňuje i duševní stav, proti depresím a na celkové zklidnění
  • kontroluje hladinu cukru v krvi a ovlivňuje produkci inzulínu
  • působí i na metabolismus živin, čili cukrů, tuků a bílkovin
  • má antioxidační působení proti volným radikálům
  • podporuje přirozenou obranyschopnost a chrání i játra

Zdrojem minerálu jsou tak živočišné i rostlinné potraviny, najít jej lze v mase, ústřicích, vaječných žloutcích, dýňových semínkách, otrubách, luštěninách nebo v droždí. Nejlepším zdrojem, i z pohledu působení na libido, jsou určitě ústřice.

Pokud jde o působení zinku na plodnost, tak u žen kladně působí na početí, normální vývoj plodu a na průběh těhotenství. U mužů má minerál vliv hlavně v oblasti produkce spermií a pomáhá na prostatu, kde se tvoří prostatický sekret důležitý pro ejakulát. V rámci působení na hladinu testosteronu může mužům pomoci i na libido.

Selen

Druhým minerálem je selen, který patří mezi nutričně nejvíce významné prvky. Pokud jde o jeho zastoupení v lidském organismu, i zde platí, že u mužů se speciální nachází ve varlatech, obecně pak v játrech, ledvinách, slezině a slinivce.

Selen má význam ve více oblastech:

  • jde o významný antioxidant působící proti oxidačnímu stresu
  • podporuje zdraví a stav vlasů a snižuje lámavost nehtů
  • posiluje imunitní systém a má protivirové a protibakteriální účinky
  • je důležitý pro štítnou žlázu a změnu tyroxinu na trijódtyrozín
  • pomáhá na elasticitu pokožky a proti jejímu rychlému stárnutí
  • neutralizuje některé těžké kovy a toxiny, hlavně olovo a rtuť

Selen se nachází hojně v mase, hlavně v kuřecím, stejně tak ve vejcích a v mléčných výrobcích. Velmi dobrým zdrojem minerálu z pohledu potravin jsou ořechy, hlavně para ořechy, také slunečnicová semena a některé druhy obilovin a čerstvé zeleniny.

Minerál má z hlediska mužského reprodukčního zdraví zásadní vliv na plodnost a to hlavně na pohyblivost a kvalitu spermií. Čím méně je selenu, tím horší jsou spermatogeneze a zrání spermií. V případě žen nemá minerál žádný zásadní vliv v oblasti plodnosti, ale je důležitý pro antioxidační ochranu.

Zinek a selen a jejich využití v praxi

Využití minerálů v praxi představuje hlavně jejich přítomnost v některých přípravcích a produktech určených pro jejich doplnění a podporu správné hladiny. Nejčastěji jde o volně dostupné doplňky výživy, ať už s obsahem pouze jednoho z těchto minerálů v podobě aktivní látky, nebo v podobě multiminerály s širším zastoupením a složením.

V jednom i druhém případě se může jednat o obecné doplňky výživy, jejichž cílem je podpora hladiny daného minerálu a z toho vyplývající pozitivní působení. Jde například o antioxidační působení, podporu nervové soustavy nebo vliv na vlasy a nehty.

Jelikož jsou selen i zinek velmi prospěšné také pro pohlavní a reprodukční zdraví, poměrně často se využívají i ve specializovaných přípravcích určených právě pro muže a ženy v této oblasti. U žen jde hlavně o doplňky určené na podporu správného průběhu těhotenství, které obsahují i ​​vitamíny, typicky zejména známou kyselinu listovou.

U produktů pro muže se jedná o přípravky určené na komplexní působení na plodnost a potenci. Ty pomáhají celkově na potenci a v jejich složení jsou také vitamíny, aminokyseliny a ověřené rostlinné afrodisiaka s vlivem na libido.

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Certifikace

Úřadem veřejného
zdravotnictví

Garance

vrácení peněz za
neotevřená balení

Vyrobené

v Evropě
(Slovenská republika)

Diskrétní

doručení
balíku

Doprava zdarma

pro více než 1 balení
přes Zásilkovnu

100% přírodní

produkt v nejvyšší
kvalitě