• eJoy® - oficiální prodejce pro Českou republiku
logo eJoy®

Co je priapismus, jaké má příčiny, co ho způsobuje, jaká je léčba a jaká je prevence

Priapismus je velmi specifická porucha projevující se erekcí, která však není přirozená a už vůbec není příjemná. Právě naopak, jde o velmi bolestivý stav, kdy dochází k dlouhodobému ztopoření pohlavního údu bez předešlého sexuálního vzrušení, ale s možným následkem vážné poruchy erekce v budoucnosti.

Co to je priapismus, jaké má příčiny a příznaky

Priapismus je tedy onemocnění, porucha či spíše stav, kdy dochází ke vzniku dlouhotrvající a bolestivé erekce, avšak bez předchozí sexuální stimulace či dráždění. Nejde tedy o přirozenou erekci, ale o patologický stav, který může mít několik příčin.

Nejčastěji vzniká priapismus následkem úrazu, neurologické poruchy, problémů týkajících se krve a krevního oběhu, infekcí či zánětů močových cest nebo jako následek užití některých léčiv, například i známých léků na erektilní dysfunkci typu Viagra a podobně. Statistiky však říkají, že až 75% případů má neznámou příčinu.

Pokud jde o symptomy tohoto stavu, nejčastěji jsou tyto projevy:

  • samotná erekce, která ale není tak tvrdá, jako v případě přirozeného ztopoření, jelikož nedochází k naplnění všech topořivých těles
  • bolest během erekce, nejen na dotyk, ale i bez něj, na dotek je však penis teplejší, což je způsobeno právě nahrnutím většího množství krve
  • červené až tmavé zabarvení penisu, což je způsobeno větším prokrvením a stagnující krví, podle toho, zda je priapismus arteriální nebo venookluzivní

Diagnostika a léčba priapismu

Pokud jde o vyšetření, to zahrnuje v první řadě anamnézu. V rámci ní se zjišťuje, jak dlouho stav ztopoření trvá jaké jsou přítomny další problémy či projevy a co vzniku priapismu předcházelo. Také se zjišťuje, jaké léky muž užívá.

Kromě toho zahrnuje diagnostika i:

Fyziologické vyšetření: Cílem tohoto vyšetření je zjistit rozsah ztopoření, zkontrolovat, zda třetí topořivá těleso umístěno na spodní části penisu, je opravdu prázdné, odebrat krev z topořivých těles a může se provést ultrazvukové vyšetření cév penisu.

Laboratorní testy: Kromě fyziologického či ultrazvukového vyšetření jsou součástí diagnostiky i některé laboratorní testy. Kromě zmíněného odběru krve z topořivých těles lze provést například toxikologické vyšetření.

V případě, že diagnóza priapismu potvrdí, je třeba co nejdříve zahájit léčbu. Předejde se tak možným komplikacím, zejména krvácení, modřinám, pohmoždění, dlouhodobým problémům s erekcí v budoucnosti, případně dokonce její ztrátě.

I léčba zahrnuje řadu postupů:

Chlazení penisu: Prvotním úkonem, jehož cílem je utlumit bolest, je ochlazení penisu. To však neprovádějte doma, je to úkol lékařů, který mají pro tento účel speciálně vaky naplněné ledovou tříští a vědí tak penis šetrně, ale účinně, zchladit.

Odsátí krve: Jestliže je priapismus vyvolaný nadměrným zdržováním krve v topořivých tělesech a v problému s jejím odchodem, aplikuje se odsátí krve z těchto těles. Odsátí se provádí speciální jehlou, avšak nemusí natrvalo stav erekce vyřešit.

Chirurgický zákrok: V případě, že nepomohla konzervativní léčba a stav bolestivého ztopoření neustále trvá, je nutný už chirurgický zákrok. Ten spočívá obvykle v trvalém navázání spojení mezi přívodními a odvodními cévami.

Prevence a jak se mu vyhnout

Priapismus může vzniknout následkem náhodného poranění, ale i dlouhodobě neléčených infekcí či zánětů močového traktu, což výrazně komplikuje možnosti prevence. Velmi často však bývá způsoben užíváním léků na erektilní dysfunkci.

Právě v této oblasti je možná nejlepší a nejúčinnější prevence. V případě, že netrpíte nejzávažnějšími formami erektilní dysfunkce, měli byste uvažovat o vysazení léčiv, které mohou priapismus přivolat. Nejvíce rizikové je jejich užívání dokonce bez receptu, což může způsobit i vážné poškození kardiovskulárneho systému.

Na obecnou a méně rizikovou podporu kvality erekce, ale i sexuálního apetitu a zda sexuálního života, existují i ​​přírodní přípravky s bezproblémovým složením. Dobrým příkladem takových přípravků jsou například tabletky značky eJoy®.

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Certifikace

Úřadem veřejného
zdravotnictví

Garance

vrácení peněz za
neotevřená balení

Vyrobené

v Evropě
(Slovenská republika)

Diskrétní

doručení
balíku

Doprava zdarma

pro více než 1 balení
přes Zásilkovnu

100% přírodní

produkt v nejvyšší
kvalitě